Anul 2016 a fost un an excelent pentru piata auto din Romania cu cresteri importante pe toate categoriile de masini, fie ele noi, second-hand aduse din strainatate sau cele revandute in tara.

Asociatia producatorilor si importatorilor de automobile anunta pentru primele noua luni o crestere de 10,2% ceea ce arata ca automobilul a incetat sa mai fie un lux in Romania si s-a transformat intr-un obiect de larga raspandire, extrem de folosit in toate domeniile vietii, atat in viata privata, cat si in viata profesionala.

dacia

Numarul mare de masini aduce insa si o problema si anume, cresterea defectiunilor inregistrate in randul automobilelor inmatriculate in Romania. Mai ales masinile second-hand care au deja un numar respectabil de km la bord se intampla sa sufere defectiuni, unele mai usor de reparat, cum ar fi cele de la calea de rulare sau de la sistemul de franare, iar altele mai complicate, cum ar fi cele ale motorului. O data cu cresterea pietei auto are loc inevitabil si o crestere a comertului cu piese auto. Conducatorii auto care au astfel probleme in functionarea automobilelor si care sunt nevoiti sa-si procure piese de schimb, au la dispozitie 3 solutii. In primul rand, sunt piesele originale, manufacturate de producatorii masinii, apoi sunt asa numitele piese aftermarket, adic a piese produse de diferite firme care ar trebui sa respecte standardele producatorilor si in fine, piesele auto second-hand, originale, provenite din dezmembrari auto.

piese-schimb-dacia-logan

Fiecare dintre cele trei categorii au avantaje si dezavantaje, astfel piesele originale sunt de foarte buna calitate si se vor potrivi perfect la locul cuvenit, insa un dezavantaj ar fi pretul foarte mare al acestora, unele dintre piese putand depasi pretul de 1000 de euro. In al doilea rand, piesele aftermarket sunt mult mai ieftine, dar nu exista garantia calitatii acestora si, de multe ori, se intampla ca piesele sa nu se potriveasca, desi ele sunt construite special pentru o anumita marca.  Solutia care imbina avantajele primelor doua categorii, adica calitatea celor originale si preturile celor aftermarket, sunt piesele auto second hand din dezmembrari.

De multe ori, mecanicii chiar recomanda procurarea unor astfel de piese in locul celor de origine indoielnica, acestea, chiar daca sunt uzate, fiind de o mult mai buna calitate decat cele aftermarket. O categorie aparte a cumparatorilor de piese second hand este cea a proprietarilor de masini mai vechi care nu gasesc piese noi pentru automobilele lor si care sunt nevoiti sa apeleze la parcurile de dezmembrari auto pentru a putea mentine masinile lor in stare de functionare.

bara-protectie-dacia-logan

La procurarea pieselor second hand trebuie avute in vedere insa anumite probleme. Piesele trebuie sa fie originale si nu aftermarket second-hand cum uneori se poate intampla, sa nu aiba o uzura fizica accentuata care sa puna in pericol siguranta masinii si sa fie potrivite marcii si modelului pentru care cautam respectivele piese.

Dezavantajele pieselor second hand sunt acelea ca de obicei nu exista garantie la cumpararea pieselor auto, existand totusi parcuri auto de dezmembrari care ofera aceasta facilitate si chiar posibilitatea de retur intr-un anumit numar de zile. Un alt dezavantaj este acela ca acestea trebuie sa fie cumparate mai ales sub supravegherea unui mecanic, care sa poata evalua in mod corect piesa cumparata.