potasiu

Various vegetables and fruits, close up

Daca nu cunosti importanta potasiului in organism, este timpul sa afli. Potasiul este important in relatia cu sodiul, facand organismul sa functioneze la un nivel normal.

Capacitatea muschilor de a se contracta este legata direct de nivelul potasiului din corp, potrivit Life 123. Daca nu ai suficient potasiu in organism, capacitatea muschilor de a se contracta este ingreunata.

Nervii tai se bazeaza pe capacitatea de a transmite si de a receptiona semnale pentru foarte multe functii. Daca nivelul potasiului din organism nu este corespunzator, terminatiile nervoase nu vor intelege semnalele in mod corespunzator, iar corpul tau nu va functiona bine.

Nivelul potasiului afecteaza, de asemenea, capacitatea organismului de a reglementa tensiunea arteriala si risti sa suferi de tensiune arteriala crescuta in cazul in care corpul tau este deficitar.

In cazul unei deficiente de potasiu te vei simti lipsit de energie.

Exista trei minerale care functioneaza ca electroliti in corpul tau. Potasiul, clorusa si sodiul sunt responsabili de buna functionare a organismului.

Cratofii dulci, bananele, dovleceii, caisele, stafidele, smochinele, carnea de vitel, soia, avocado, lintea, papaya si spanacul sunt alimente bogate in potasiu. Incearca pe cat de mult posibil sa nu gatesti alimentele bogate in potasiu, ci sa le consumi proaspete. Atunci cand le gatesti se pierde din cantitatea de potasiu.

Rolul potasiului in organism

Potasiul este un electrolit, alaturi de alti nutrienti precum sodiu sau magneziu. Substanta ajuta procesele chimice din sange astfel incat organismul sa poata functiona bine. Totodata, potasiul este cel care ajuta la buna functionare a muschilor, oaselor si celulelor.

Cu toate acestea, nu este recomandat consumul prea mare de alimente bogate in potasiu, nevoile fiecarui organism fiind cazuri particulare, in functie de starea de sanatate.

Afectiuni ale organismului si potasiul

Un nivel prea mare de potasiu in organism poate duce la batai neregulate ale inimii. In cazul persoanelor care sufera de boli la rinichi, nivelul de potasiu trebuie verificat constant.

In caz de tensiune arteriala sau afectiuni care provoaca stari de oboseala, constipatie, crampe abdominale, voma, nivelul de potasiu din organism scade. Numai medicul poate indica care este nivelul optim de potasiu, in functie de starea de sanatate a pacientului.