Iarna vine cu o multime de satisfactii pentru toata lumea care se bucura de albul orbitor al zapezii proaspat cazute, de veselia copiilor ce abia asteapta sa se bulgareasca si sa mearga pe derdelus, dar in acelasi timp aduce si responsabilitati pentru asociatiile de proprietari.

Acestea, conform legilor statului roman, trebuie sa indeplineasca pe timp de iarna unele atributiuni printre care curatarea trotuarului si a aleilor din zona cladirii, dar mai ales indepartarea turturilor de gheata care se formeaza la stresini.

Atentie la turturi! Aduc amenzi usturatoare

Legea romana prevede amenzi usturatoare pentru asociatiile de proprietari care nu indeparteaza acest adevarat pericol pentru cei din jur fiind dovedit ca un turture de gheata de cateva kilograme ce cade de la o inaltime considerabila poate provoca rani grave sau distrugeri materiale importante.

Pentru proprietarii de locuinte individuale legea nu prevede aceasta obligatie, dar totusi acestia trebuie sa fie prevazatori si sa-i indeparteze pentru a preveni orice risc care ar putea aparea si ar pune in pericol persoanele.

In mod traditional, operatiunea de indepartare a zapezii de pe acoperisuri si a turturilor de la stresini este foarte greu de realizat datorita inaltimii la care se afla acestea. Doar prin interventia unor echipamente speciale, cum ar fi masinile de pompieri cu scara sau macarale speciale, zapada si turturii pot fi indepartati in siguranta. Alternativa ar fi urcarea unei persoane pe acoperis, operatiune extrem de periculoasa datorita materialelor alunecoase de acolo.

turturi la bloc solutie

Pentru persoanele si asociatiile de locatari care vor sa respecte legea, dar in acelasi timp sa nu cheltuiasca o avere, solutia cea mai buna este folosirea unui sistem electric de degivrare. Prin folosirea acestui sistem nu doar se indeparteaza materialele periculoase care pot rani oamenii, dar se protejeaza acoperisul, tevile si burlanele care vor iesi in acest fel cu bine din iarna.

Una dintre solutiile cele mai potrivite este sistemul Ebeco T-18 propus de Carbon Heat care este un cablu extrem de rezistent ce se monteaza pe jgheaburi, burlane sau pe alte parti ale acoperisului. Acest cablu beneficiaza de cele mai moderne tehnologii avand senzori care regleaza nivelul de putere in functie de temperatura exterioara.

degivrare acoperis

Mai exact, acesta va functiona la puterea maxima doar atunci cand temperaturile sunt sub zero grade Celsius, iar zapada si gheata sunt abundente. Prin adaugarea la acest sistem a unui termostat pentru temperatura si umiditate, cablul va functiona foarte economic, procentul castigat fiind intre 50-90 %.

A doua solutie este potrivita pentru spatii mai mici. Este vorba despre sistemul Ebeco Frostvakt 25, care are o dimensiune de doar 4 metri avand avantajul de a se conecta foarte usor la o priza normala. Acest cablu se monteaza lejer in orice zona in care pot aparea probleme, cum ar fi dopuri de gheata sau turturi.

Ca si in cazul sistemului anterior, acest cablu incalzitor este inteligent autoreglandu-si temperatura in functie de conditiile de mediu. Un astfel de sistem poate fi montat chiar si de catre locatari pentru ca nu este nevoie de cunostinte solide in domeniu. Cablul se instaleaza cu ajutorul unor cleme speciale.

Acest tip de cablu mai poate fi folosit cu succes in cazul pompelor de caldura si nu permite condensului sa se transforme in gheata.