Se vorbeste tot mai mult despre garantiile de participare, insa nu multa lume stie exact ce presupun acestea. In termeni legali, conform articolului 2781 din HG 925 din 2006, garantia de participare la licitatie este un instrument care poate fi solicitat fiecarui Ofertant care urmeaza sa participe la o procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica. Ce rol are aceasta garantie de participare la licitatie? Protejeaza Beneficiarul licitatiei in cazul unui comportament lipsit de etica si total necorespunzator al Ofertantului, in perioada de valabilitate a ofertei.

Garantia de participare este necesara tuturor persoanelor fizice care participa la licitatiile publice

garantie de participare la licitatie

O garantie de participare mai este cunoscuta si sub numele de Bid Bond si se adreseaza persoanelor juridice care doresc sa participe la proceduri de achizitie publica. Ca orice alta garantie, si cea de participare are o perioada de valabiltiate. Aceasta este identica cu cerintele Fisei de date, dar nu poate depasi un numar de 180 de zile. Exista, totusi, o posibilitate de prelungire a acesteia, daca Autoritatea contractanta depune o solicitare, in scris, pentru prelungirea ei.  Click aici pentru informatii despre garantia de licitatie.

Totusi, legea in vigoare prevede faptul ca Beneficiarul poate retine garantia de participare, in trei cazuri, dupa cum urmeaza:

  • In cazul in care Ofertantul a depus oferta in perioada de valabilitate, dar o retrage din diverse motive
  • Daca Ofertantul nu doreste semnarea contractului de achizitie publica, in perioada lui de valabilitate
  • In cazul in care Ofertantul care este desemnat castigatorul licitatiei nu reuseste sa intocmeasca garantia de buna executie

Asadar, garantiile de participare reprezinta cea mai buna solutie pentru scrisorile de garantie emise de banci, dar fara a bloca in vreun fel fondurile Asiguratului. In plus, ele sunt recunoscute de catre toate autoritatile publice organizatoare de licitatii.

Motivele pentru care tot mai multi intocmesc garatia de participare in mediul online

garantie licitatie
Garantia de participare la licitatie, conform legii, poate fi constituita prin mai multe mijloace: fie prin virament bancar, fie printr-un instrument de garantare, emis de o societate de asigurari si reasigurari. Asadar, clientii pot apela cu incredere la varianta online!

Avantajele firmelor de asigurari si reasigurari online sunt foarte multe, insa urmatoarele au o importanta deosebita: in ceea ce ii priveste pe clienti, acestia vor beneficia de garantia de participare de care au nevoie intr-o perioada foarte scurta de timp. Totul este perfect legal, motiv pentru care sunt tot mai multi cei care apeleaza la serviciile online ale firmelor de asigurari, atunci cand este vorba despre intocmirea unei garantii de participare la licitatie. Profitati de aceste avantaje ale garantiei de participare intocmite in mediul online si apelati cu incredere la firmele consacrate de asigurari si reasigurari online.

Nu trebuie sa uitati nici faptul ca garantia de participare reprezinta un instrument de garantare care este absolut necesar, pentru a putea participa la licitatiile publice. In plus, puteti verifica eligibilitatea online, obtinand un plafon pentru emiterea garantiei de participare la licitatie! Apelati cu incredere la firmele online de asigurari si bucurati-va de reusita in afacerea dumneavoastra!