Românii continuă să neglijeze asigurarea locuinţelor. Doar 280.000 de case mai aveau, la sfârşitul lunii noiembrie, o asigurare obligatorie pentru locuinţe, reiese din cele mai recente date de la PAID, instituţia care emite poliţele obligatorii.

Precedentele informaţii, venite de la CSA, arătau că peste jumătate dintre cele 8,3 milioane de locuinţe din România sunt asigurate printr-o poliţă facultativă sau una obligatorie.

În august 2011, gradul de acoperire cu asigurări obligatorii de locuinţe ajunsese la un vârf, peste 830.000 de gospodării având poliţe obligatorii.

Ulterior, subscrierile pe asigurările obligatorii de locuinţe au început să scadă constant. Valabilitatea unei poliţe de asigurare impotriva dezastrelor naturale este de 12 luni.

Practic, unul dintre principalele motive pentru care populaţia nu şi-a mai cumpărat o asigurare obligatorie de locuinţe ţine de mesajele transmise de Ministerul Administraţiei şi de primării cu privire la aplicarea amenzilor.

Legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe, care a intrat în vigoare în iulie 2010, prevede că românii care nu şi-au asigurat casele împotriva celor trei riscuri de bază – cutremur, inundaţie din cauze naturale şi aluncare de teren – riscă să plătească amenzi între 100 şi 500 de lei.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), data de la care primăriile pot aplica amenzi este 5 august 2011. Deocamdată, din informaţiile disponibile reiese că primăriile nu au aplicat amenzi celor care nu şi-au asigurat locuinţele, limitându-se doar la trimiterea de somaţii, una dintre cauze fiind faptul că 2012 a fost un an electoral.

Cu toate acestea, unii brokeri de asigurări sunt de părere că, din 2013, lucrurile s-ar putea schimba. “Anul 2012 a fost unul electoral, în care primarii nu au aplicat amenzi celor care nu aveau o poliţă pentru locuinţă. Din acest an însă, din dorinţa de a strânge bani la bugetul primăriei, primarii ar putea trece la aplicarea de amenzi”, sunt de părere unii reprezentanţi ai brokerilor de asigurări.

Între primăriile care au trimis înştiinţări locuitorilor se numără cele din Iaşi şi Ploieşti. Cetăţenii erau informaţi că trebuie să îşi cumpere o poliţă de asigurare şi erau îndemnaţi, în cazul în care aveau o asigurare, să trimită la primărie o copie.

Legislaţia în domeniu a suferit mai multe modificări

În luna octombrie, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a decis revenirea la forma anterioară a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, astfel că proprietarii care deţin o poliţă facultativă ce acoperă riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren nu mai trebuie să încheie şi o asigurare obligatorie.

Astfel, a fost anulată o hotărâre a CSA din luna august, care interzicea companiilor de asigurări să mai emită poliţe care acoperă cele trei riscuri pentru sume asigurate sub limitele de 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. Ordinul CSA interzicea companiilor de asigurări inclusiv utilizarea denumirii PAD (denumirea prescurtată a poliţei obligatorii) în procesul de vânzare a asigurărilor facultative.

Practic, proprietarii de locuinţe erau obligaţi prin ordinul din luna august să încheie două poliţe de asigurare dacă doreau să-şi asigure casele la valoarea reală sau pentru mai multe riscuri.

Cât costă o asigurare obligatorie de locuinţă

O poliţă obligatorie pentru locuinţe costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro.