casa_2_794_2010060182101_837

La targul de design de la Londra, au fost prezentate casele cu invelis termic, dar si numeroase optiuni de mini-locuinte de vacanta, livrate sub forma de colet si instalate in decurs de cateva ore.

 

Constructori si designeri talentati incearca sa ii convinga pe britanici sa isi ridice locuinte eco. De pilda, o companie din Insulele Feroe a prezentat la Londra casuta in forma de dom. Clientul primeste un pachet cu placile prefabricate, asa ca trei barbati priceputi pot ridica locuintza in doar cateva ore. Forma nu a fost aleasa la intamplare. In interior, caldura se raspandeste mai bine, iar asta inseamna costuri mai mici pentru incalzire. Deasupra structurii din lemn si aluminiu, se afla o membrana inteligenta care ofera protectie in caz de vant puternic sau chiar de cutremur.

Mic, dar sic. Este propunerea unei firme specializate in casute pentru gradina sau pentru curtea de la tara. Si ele sunt livrate pe bucati. “Pachetul este atat de mic”, spune directorul companiei, „incat putem trece cu el prin usa din fata si apoi instalam casuta in gradina din spatele locuintei.”

Clientii pot alege apoi mobilierul pentru interior, fie masa si scaune pentru relaxare, fie un birou multifunctional. O alta companie, din Marea Britanie, a tinut sa le arate vizitatorilor cum isi pot ridica o casa, cu costuri mici si economii garantate in viitor. Zidul inmagazineaza caldura, dar are si functie de izolare, asa ca vom avea o temperatura constanta in interior. Secretul e in umplutura din interiorul zidului: un amestec de tulpina de canepa maruntita si var, ce actioneaza ca un invelis termic.