Retelele de apa sunt foarte importante pentru orice activitate umana, dar cele industriale necesita o atentie sporita atat prin dimensiunile mult mai mari decat cele rezidentiale, cat si prin normele si regulile speciale pe care trebuie sa le indeplineasca. Oricine este interesat de realizarea unui astfel de sistem trebuie sa se informeze inca din faza de proiect de volumul necesar de apa, de tipul de instalatie si de calitatea apei care va fi folosita in respectiva activitate economica.

2

Toate tipurile de industrii necesita mari cantitati de apa, insa industria alimentara este cea mai pretentioasa, fiind o consumatoare avida, dar, in acelasi timp, cerand o calitate superioara. Astfel, activitatile economice industriale folosesc, in general, trei tipuri de instalatii: apa potabila, apa industriala si apa folosita la stingerea incendiilor. Realizarea acestor sisteme intr-un mod optim devine o conditie esentiala pentru succesul oricarei afaceri, indiferent de domeniul in care activeaza.

Iata cateva sfaturi utile pentru construirea unei retele de apa industriala:

  1. Obtinerea apei utile este foarte importanta si se poate face din sursa centralizata, dar trebuie avuta in vedere cantitatea necesara, ceea ce presupune costuri foarte mari din start. Din aceasta cauza, o optiune mai potrivita ar fi realizarea unor puturi proprii, care pot oferi intreaga cantitate necesara, fara costuri aditionale, in afara de construirea acestora. Exista firme specializate care, prin folosirea unor masini puternice, pot ridica aceste puturi intr-o perioada scurta de timp, la preturi accesibile.

 

  1. Aductiunea apei de la sursa la consumator trebuie sa fie facuta prin instalatii rezistente, din materiale durabile, cu o perioada lunga de viata si care rezista la presiuni superioare celor folosite in mediul rezidential. O alegere foarte buna este Nicometaltub care pune la dispozitia clientilor toata gama de tevi metalice (metalul este materialul potrivit in acest domeniu, superior polipropilenei sau PVC-ului) necesara unei instalatii complete.

1

  1. Calitatea apei trebuie sa fie superioara, mai ales in cazul apei potabile, existand conditii speciale pentru fiecare ramura industriala (duritate, temperatura, lipsa de subtanta toxice, de saruri, sa nu aiba gust sau miros, sa nu fie poluata biologic). In aceasta privinta exista o multitudine de echipamente care pot asigura un lichid pur: filtre, dedurizatoare, denisipatoare etc.

 

  1. Calcularea necesarului de apa va fi realizata inca din faza de proiectare pentru a nu avea surprize neplacute atunci cand aceasta va lipsi sau sa nu se faca investitii suplimentare pentru a aduce prea multa. Cantitatea de lichid trebuie sa fie in concordanta cu procesele industriale folosite, cu masinariile si utilajele din fabrica, calculandu-se un consum mediu zilnic si adaugandu-se o marja de eroare.

 

  1. Pastrarea unei cantitati in rezerva este vitala pentru a nu aparea situatii neplacute, precum cea in care instalatia de apa prezinta o defectiune si pune astfel in pericol intreaga activitate si chiar provocand pagube foarte mari. Cea mai buna solutie devine rezervorul ce asigura lichidul necesar pentru continuarea activitatii in mod normal, pe timpul repararii sistemului central. In plus, rezervorul poate fi folosit la stingerea unor eventuale incendii, de aceea este indicat ca acesta sa fie plasat la o anumita inaltime pentru a putea fi folosit prin gravitatie.

 

  1. Instalatia de apa din interiorul spatiului de productie trebuie sa fie construita din materiale rezistente, potrivite pentru presiuni si temperaturi mari, care sa nu fie reparate foarte des pentru ca ar duce la cresterea pretului de productie. Un loc foarte bun, de unde pot fi procurate toate materialele necesare, este site-ul https://www.nicometaltub.ro/, unde se comercializeaza toata gama de produse, incepand cu tevi de orice dimensiune, fitinguri, robineti etc.

 

  1. Sistemul de deversare este la fel de important, fiind reglementat de legile statului roman. In cazul sistemelor moderne exista posibilitatea refolosirii unei parti din apa industriala, ceea ce duce la micsorarea costurilor de productie. Apa deversata in sistemul de canalizare trebuie sa indeplineasca anumite standarde, de aceea devine obligatorie existenta unor filtre care sa curete apele uzate pana la nivelul dorit.

 

In concluzie, intreprinzatorii care vor sa activeze in zona industriala trebuie sa acorde importanta cuvenita si acestui sistem pentru a nu avea surprize neplacute si costisitoare. Cu ajutorul sfaturilor prezentante mai sus, aceasta problema poate fi evitata, iar succesul nu va intarzia sa apara, la fel si satisfactia unui profit binemeritat.