Ai o stare inexplicabilă de oboseală, epuizare, asociată cu dureri de cap, amețeli , iar imaginea din oglindă îți arată un ten palid, lipsit de culoare ? Ai pune totul pe seama asteniei , de care suferă toată lumea la schimbările de anotimp, dar dacă aceste simptome persistă timp îndelungat, ar trebui să consulți un specialist, pentru că poate fi vorba și de altceva, cum ar fi anemia , în spatele căreia se pot ascunde și alte afecțiuni.Află din rândurile următoare ce este anemia și cum o putem recunoaște.

anemia

Anemia– apare ca urmare a scăderii numărului de celule roșii din organism, fapt care duce la o oxigenare proastă a organismului. Simptomele cele mai frecvente ale anemiei sunt : aspectul palid, astenia, tahicardia, cefaleea, amețeală, scăderea capacității de concentrare, stare de oboseală.

Există mai multe tipuri de anemii :

Anemia feriprivă sau prin lipsă de fier– este cea mai comună formă de anemie și se caracterizează prin cantitatea insuficientă de hemoglobină prezentă în globulele roșii, cauzată de lipsa de fier din organism. Anemia feriprivă se întâlnește la persoanele care au o alimentație săracă în fier, la copii, femei însărcinate și prin pierderea de sânge din fibrom uterin, hemoragii gastrointestinale .Printre simptomele specifice acestei anemii se numără : oboseală, amețeli, paloare, unghii uscate, subțiri.

Anemia hemolitică- este a doua ca frecvență și apare ca urmare a distrugerii grave a globulelor roșii, care nu mai poate fi compensată de măduva osoasă. Apare la pacienții cu boli infecțioase, inflamatorii, neoplazice, dar poate avea și cauze ereditare, genetice. Dintre anemiile hemolitice, cea mai întâlnită este betatalasemia, care se poate descoperi în urma unor investigații de rutină. În cazul acestei anemii, este contraindicată administrarea de fier.

Anemia Biermer sau pernicioasă- apare din cauza deficitului de vitamina B12 și este una dintre formele de anemie megaloblastică. Se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, dispepsie, limbă roșie, anomalii neurologice de tipul neuropatiei periferice.

Anemia prin deficit de acid folic– apare din cauza lipsei uneia dintre vitaminele B. Simptomele sunt următoarele : paloare, scăderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, stare de oboseală. În plus, deficitul de acid folic crește riscul afecțiunilor cardiovasculare și al trombozei venoase.

Anemia normocitară– poate apărea în insuficiență renală și boli hepatice, sau prin răspuns medular inadecvat.

Pe lângă tratamentul de specialitate utilizat în tratarea acestor anemii ,este important să se consume alimente bogate în fier, precum spanac, ficat,linte ,gălbenuș, broccoli, prune uscate, dar și brânzeturi, lactate, carne roșie, ouă, legume cu frunze verzi, citrice și sucuri naturale de fructe.