cum imi aleg casa

 

Alegerea unei case este de obicei o muncă tare grea, care nu numai că necesită răbdare, dar ia şi destul de mult timp. Lucrurile se fac însă de obicei în echipă (de doi preferabil) şi atunci lucrurile se simplifică oarecum. Chiar şi în această a doua situaţie însă, evident mai fericită, alegerea unei case implică şi foarte mare responsabilitate.

În primul rând, stabileşte-ţi clar bugetul. În zilele noastre rare sunt cazurile când îţi poţi permite să cumperi o casă cu bani lichizi aşa că probabil soluţia cea mai la îndemână este un credit imobiliar. Ai grijă însă să lucrezi cu un broker bun, care să îţi ofere de la început soluţiile cele mai convena-bile pe termen lung.

În al doilea rând…casă sau apartament? Alegerea aceasta derivă întrucâtva din prima. De cele mai multe ori bugetul îţi permite să îţi cumperi un apartament mai degrabă decât o casă, ca să nu mai vorbim de a-ţi construi una. Desigur, varianta „casă” este una foarte plăcută şi recomandată, mai ales într-un oraş sau localitate destul de puţin poluată. Pentru cei care însă nu preferă neapărat mirajul vieţii la ţară sau asemănătoare cu aceasta, un apartament este ideal.

În al treilea rând, zona. Dacă locuieşti deja într-un oraş mare şi vrei să te muţi, trebuie să îţi fixezi în minte câteva zone în care ţi-ar plăcea să locuieşti, şi eventual să o alegi pe cea mai potrivită. Chiar dacă poate nu pare a fi aşa, e foarte important ca în drumul spre casă să te simţi bine şi să te poţi bucura de tot ceea ce vezi în jur.

Apoi, dimensiunile. Când cumperi o casă, trebuie să ai în permanenţă în minte faptul că nu o vei vinde peste două săptămâni sau nici chiar un an, decât în cazul în care se iveşte vreun eveniment neaşteptat. Aşadar, cea mai bună soluţie pentru a alege o casă este acea de a te imagina locuind acolo şi peste cel puţin 10 ani, cu soţ, copii, căţei şi tot ce mai aduni. Dacă imaginea nu îţi surâde, atunci cu siguranţă casa nu e pentru tine. Dacă însă îţi vezi chiar şi copiii jucându-se în sufragerie sau pe iubitul tău devenit bunic citindu-şi ziarul la bucătărie, atunci s-ar putea să fie o soluţie bună.

În fine, dar nu în ultimul rând, designul. O casă sau apartament trebuie să aibă întotdeauna un design accesibil. Chiar dacă poate un apartament decomandat pare a fi soluţia ideală pentru intimitate, nu uita să iei în calcul şi varianta semi-decomandat, cel puţin pentru perioada în care copiii sunt mici, şi vor avea nevoie de grija promtă a părinţilor. (sursa: www.flu.ro)