In Romania, nivelul de educatie a crescut fata de anii precedenti. Cu toate acestea, in continuare ne confruntam cu o discordanta accentuata intre tinerii care au absolvit o facultate si care detin o diploma de licenta, reprezentati de un procentaj de 15% din populatie si tinerii care au la activ doar diploma de bacalaureat.

In ultima vreme, la noi in tara, cu precadere in randul liceenilor se tot vehiculeaza un zvon potrivit caruia tinerii care nu au o facultate se afla in imposibilitatea de a-si gasi un loc de munca. In realitate insa, acestia au acces la o multime de cursuri si de joburi pentru care nu au nevoie de diploma de licenta. Mai jos gasiti o lista orientativa:

  • Doar 15% dintre romani au studii superioare. Ce optiuni le raman celorlalti? scoala de coaforOrice persoana pasionata de hairstyling poate urma cursuri de coafor, insa acestea sunt potrivite mai ales femeilor care nu au studii superioare, reprezentand solutia optima pentru ele, deoarece vor reusi sa se specializeze intr-un domeniu in care simtul estetic conteaza. Doritoarele sunt binevenite in saloanele de infrumusetare detinute de Dan Albulet, unde pot urma cursuri de coafor de inalta calitate, sub indrumarea unor specialisti si folosind produse calitative. Gasiti mai multe informatii despre cursurile de coafor RinaFashion.ro pe site-ul oficial.
  • Barman sau ospatar. Cele doua joburi sunt destul de obositoare, desi a fi barman poate fi distractiv uneori. In ciuda programului incarcat, barmanii si ospatarii au venituri lunare satisfacatoare, in mare parte si datorita bacsisurilor primite de la clientii fideli sau de la clientii multumiti de serviciile oferite de catre personalul localului. Pentru a obtine un post de ospatar sau de barman nu aveti nevoie decat de indemanare, vointa, amabilitate si capacitati de comunicare excelente.
  • Pentru a deveni bucatar veti avea nevoie sa parcurgeti cursuri culinare, care pot fi destul de scumpe la inceput. Investitia se va amortizea in timp insa, deoarece salariile bucatarilor sunt satisfacatoare in Romania si de-a dreptul exorbitante in alte tari. Nu scapati din vedere faptul ca pentru aceasta meserie trebuie sa fiti pasionati de tot ce inseamna gastronomie: sa aveti o afinitate pentru mancare, dar si o placere in a o prepara si a o impartasi cu alti oameni care apreciaza arta culinara.
    Doar 15% dintre romani au studii superioare. Ce optiuni le raman celorlalti? cursuri coafor bucuresti
  • Ca si meseria de bucatar, acest job este mult mai bine platit in strainatate decat in Romania. Cu toate acestea, nici in tara noastra nu veti muri de foame daca lucrati ca babysitter. Singura mentiune este faptul ca pentru acest tip de munca sunt preferate femeile, deoarece se presupune ca au mai multa experienta cu copiii si mai multa indemanare in ceea ce priveste ingrijirea lor. Destul de rar intalnim barbati care sa lucreze in acest domeniu.
  • Pasionatii de fotografie isi pot transforma hobby-ul intr-o sursa de venit daca decid sa urmeze cursuri specializate de fotografie, in cadrul carora sa invete tehnici de ultima ora. Fotografii profesionisti sunt foarte solicitati la tot felul de evenimente, incepand de la nunti, botezuri si aniversari si sfarsind cu tot felul de petreceri, concerte, conferinte, lansari de produse si asa mai departe. Este un job bine platit, atata vreme cat portofoliul fotografului il recomanda ca un adevarat profesionist prin calitatea pozelor si originalitatea unghiurilor abordate.
  • Aceasta meserie este excelenta pentru persoanele care nu au nicio calificare, dar care isi doresc sa castige bani printr-o metoda simpla. Desigur, nu ne referim la soferi de taxi, ci la acei soferi personali angajati de catre vedete sau de persoanele influente din tara. Cu putina diplomatie si o mare pricepere la condus, barbatii fara studii superioare pot gasi in aceasta munca satisfactia financiara pe care o cauta.
  • Domeniul hotelier ofera numeroase oportunitati profesionale persoanelor care nu detin o diploma de licenta. Joburile sunt incadrate, in general, in domeniul relatiilor cu clientii. Spre exemplu, pentru a fi receptioner la un hotel nu veti avea nevoie de studii superioare, insa veti fi nevoiti sa urmati un curs de calificare. Salariul unui receptioner la hotel variaza in functie de importanta hotelului, de nivelul de experienta si de priecepere a receptionerului, dar si amabilitatea sa fata de clienti.Doar 15% dintre romani au studii superioare. Ce optiuni le raman celorlalti? scoala de coafura

In concluzie, putem spune ca exista o multime de oportunitati profesionale pentru romanii care nu au urmat o facultate. Acestia pot opta pentru joburi care nu necesita niciun soi de calificare, in vreme ce alte locuri de munca presupun urmarea, in prealabil, a unui curs specializat.