Aproape jumatate dintre ultimii medici din partea ocupata de rebeli in Alep a denuntat joi “lipsa de actiune” din partea SUA fata de nenorocirile si atrocitatile cu care se confrunta locuitorii acestui mare oras din nordul Siriei, relateaza AFP. Intr-o scrisoare deschisa foarte emotionanta, 15 dintre cei 35 de medici inca prezenti in cartierele aflate sub controlul insurgentilor creioneaza o situatie disperata pentru civili daca regimul va impune un nou asediu.

Sambata, insurgentii au reusit sa sparga asediul de trei saptamani, care a antrenat o crestere vertiginoasa a preturilor si epuizarea treptata a produselor de baza. Iar medicii considera ca situatia ramane foarte grea. “Fara deschiderea permanenta a unei cai de aprovizionare, vom fi in cel mai scurt timp din nou sub asediul fortelor regimului, foametea se va extinde si produsele spitalicesti vor disparea in totalitate”, avertizeaza ei. Intr-o scrisoare trimisa la Casa Alba, a carei copie a fost obtinuta de AFP, acesti medici pediatri, chirurgi si alti practicieni denunta atitudinea Statelor Unite, care “nu au facut niciun efort pentru a ridica asediul sau pentru a-si utiliza influenta in scopul de a determina partile (beligerante) sa protejeze civilii”.

barack obama

“Nu avem nevoie nici de lacrimi, nici de simpatie, nici macar de rugaciuni. Dovediti doar ca sunteti prieteni ai sirienilor”, lanseaza ei. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a estimat ca Siria este cel mai periculos loc pentru personalul medical, cu 135 de atacuri in 2015 impotriva unitatilor sanitare si personalului medical. In prezent, 250.000 de locuitori se afla in zonele rebele si 1,2 milioane in cartierele controlate de guvern la Alep, al doilea ca marime din Siria si o miza majora in conflictul soldat cu peste 290.000 de morti de la declansarea sa in martie 2011.

Insurgentii si fortele loiale regimului se pregatesc pentru o noua si importanta batalie in vederea preluarii controlului asupra orasului, unde spitalele si infrastructura civila au fost practic distruse. In iulie, patru spitale improvizate si o banca de sange au fost lovite doar intr-o singura zi in urma unor raiduri aeriene. Multi dintre semnatarii scrisorii trimise Casei Albe au lucrat acolo.

Sursa: stiripesurse.ro