Majoritatea proprietarilor, firmelor, fie ele de prestari servicii, furnizori sau constructori, se intalnesc la un moment dat cu imprejurarea de a incheia un contract de achizitie publica, mai exact de a face afaceri cu statul. Desfasurarea acestor afaceri este conditionata de indeplinirea anumitor obligatii, una dintre ele fiind garantia de buna executie, o garantie extrem de importanta. Mai multe informatii despre INCHEIEREA UNEI GARANTII, termenul de valabilitate al acesteia si altele, aflati accesand link-ul https://garantii.gothaer.ro/tipuri-de-garantii/garantii-de-buna-executie/, unde specialistii va vor ajuta cu tot ce doriti sa stiti.

Acest document devine parte integranta a contractului de achizitie publica, putand fi realizat printr-o asigurare de buna executare incheiata de o societate bancara sau o societate de asigurari. Legea romana reglementeaza modul de incheiere al garantiei de buna executie, conditiile de incheiere ale acesteia putand fi consultate fie in lege, fie la agentii asiguratori.

garantia de buna executie

Garantia de buna executie poate fi folosita mai ales in domeniul constructiilor, existand numeroase firme care activeaza in acest domeniu si care incheie contracte de achizitie cu statul.

Ce este garantia de buna executie

Acest instrument este incheiat in favoarea beneficiarului (statul roman) care se pune la adapost de neindeplinirea obligatiilor contractuale sau de indeplinirea lor in mod deficitar.

Daca contractantul nu indeplineste cantitativ, calitativ sau in perioada de timp prevazuta in contract, beneficiarul poate accesa garantia de buna executie, dar cu conditia anuntarii contractantului si a precizarii  motivului pentru care a fost pusa in aplicare garantia de buna executie.

Pasii pentru obtinerea garantiei de buna executie sunt:

  • Garantia de buna executie este, de regula, un instrument care presupune mari batai de cap in obtinerea ei, exista insa asiguratori care ofera posibilitatea procurarii acesteia online, intr-un mod facil, astfel contractantul aplica pe site-ul asiguratorului completand cateva informatii de baza, iar asiguratorul va raspunde in cel mai scurt timp si va incheia polita de buna executie;
  • Garantia este achitata online fara a fi nevoie de deplasarea clientului la asigurator, asiguratul incheind un cont de garantie de buna executare in care se depun sumele de bani necesare;
  • Contractantul foloseste garantia de buna executie incheiata la o firma de asigurari, cand se incheie un contract de achizitie publica.

Cand se pune in practica garantia de buna executie

In mod normal, acest instrument este doar o garantie, asa cum ii spune si numele, nefiind nevoie de cele mai multe ori sa fie pus in practica, contractul desfasurandu-se fara probleme.

garantie de buna executie

Uneori apar insa incalcari ale contractului, iar beneficiarul poate accesa fondurile garantiei in conditiile prevazute de legea romana. Astfel, se intalnesc trei imprejurari in care se poate aplica garantia de buna executare:

  • Daca executantul nu indeplineste prevederile contractului;
  • Beneficiarul trebuie sa instiinteze pe executant cu privire la problemele in desfasurarea contractului si sa-i ofere acestuia o perioada in care le poate indrepta;
  • Beneficiarul poate solicita despagubiri in limita valorii pagubei, dar nu mai mult de valoarea garantiei.

Valoarea garantiei de buna executie este, de asemenea, mentionata in lege, procentul acesteia fiind de maximum 10% din valoarea contractului. Perioada de valabilitate a garantiei de buna executie este in mod normal de trei ani, in cazul contractelor de furnizare de produse sau servicii, putand fi extinsa pana la 6 ani in cazul contractelor de lucrari daca este inclusa si perioada de notificare a problemelor.

Prin incheierea unei garantii de buna executie, asiguratorul se obliga in fata beneficiarului sa factureze in favoarea acestuia toate solicitarile indreptatite in limita prejudiciului aparut, dar nedepasind valoarea garantiei, iar asiguratorul va recupera ulterior sumele de bani datorate de la asigurat, conform conditiilor stabilite in contractul de asigurare.