liposculptura

Ar trebui să ne mulțumim cu fizicul cu care am fost înzestrați de mama natură sau ar trebui să facem anumite retușuri pentru a ajunge la imaginea dorită? Dacă nu avem o frumusețe naturală, să optăm atunci pentru una pe muchie de cuțit? Odinioară, intervențiile estetice erau un subiect destul de controversat, iar persoanele care apelau la această metodă se fereau să spună că noua lor imagine se datorează bisturiului. Astăzi, lucrurile stau cu totul altfel. “Operațiile estetice sunt deja un motiv de laudă”, declară chirurgul estetician Călin Doboș, în cadrul interviului acordat ziarului PUTEREA. Care sunt cele mai căutate intervenții, și ce doleanțe au cei care recurg la ele, aflați în materialul de mai jos.

Prin prisma meseriei tale, te putem cataloga ca fiind un fel de doctor al frumuseții. Cum te simți când știi că faci atâtea femei fericite?

Spre exemplu, seara trecută am întâlnit o pacientă căreia i-am făcut liposculptură, cu modificarea întregii siluete și rotunjirea feselor. Mi-a spus că i-am schimbat viața în bine. E cea mai mare răsplată, restul sunt detalii.

Ce te-a determinat să-ți faci o carieră în domeniul ăsta? De unde a pornit totul?

Urmam un curs de laser în afara țării, în perioada în care eram încă student. În pauză, nefiind în natura mea să pierd timpul cu discuții sterile, am urmat medicul ce ținea cursul la cabinetul de pansamente, unde am văzut pentru prima dată cazuri de chirurgie estetică, în anul 1998. La noi nu era încă dezvoltat acest concept, așadar nu știam mare lucru. Am fost surprins de reacția plăcută, de mulțumirea pacientelor și mi-am dorit să fac și eu așa ceva. În anii următori am urmat peste 140 de cursuri de chirurgie estetică în aproape toată lumea. În cele din urmă, în anul 2010, am ajuns trainer în implanturi siliconice de sâni și trainer în injectări faciale cu toxina botulinică.

Mai reprezintă operațiile estetice un subiect controversat în România? Sunt oamenii deschiși când vine vorba de acest tip de intervenții?

Operațiile estetice nu mai sunt un subiect controversat, însă există și astăzi persoane care întreabă: “De ce să nu rămâi așa cum te-a lăsat Dumnezeu?”. Ei bine, dacă am rămâne așa, am umbla în continuare dezbrăcați și în imposibilitatea de a ne descurca singuri. Operațiile estetice sunt deja un motiv de laudă, sunt prezentate ca o achiziție, ca un must have. În anumite segmente sociale poți chiar să nu contezi dacă nu ai făcut o operație estetică.

Au fost și bărbați care au apelat la ajutorul tău? Ce ți-au cerut ei?

Da, sunt și bărbați care solicită operații estetice. Dintre operațiile pe care le-au vrut bărbații care au apelat la mine, menționez liposucția de talie cu injectarea grăsimii în cearcăne, rinoplastii, tratamente riduri, mărire de penis. Acestea sunt cele mai frecvente.

Care sunt cele mai căutate intervenții estetice?

Nu există o perioadă anume în an cu o frecvență mai mare, operațiile sunt căutate tot timpul anului și se realizează pe tot parcursul acestuia. Cele mai căutate intervenții sunt implanturile mamare, rinoplastiile, liposucțiile sau liposculptură cu modelarea siluetei/feselor, liftingul facial, implantul de gambă și fese. De asemenea, se caută foarte des injectările faciale cu toxină botulinică și acid hialuronic, în special mărirea buzelor.

De regulă, procesul de recuperare este unul lung?

Recuperarea este de obicei scurtă: în câteva zile se reiau activitățile curente, plimbări, shopping, chiar și condusul mașinii.

Ai colaborat cu numeroase vedete. Care sunt doleanțele lor?

Doleanțele vedetelor care au apelat sau apelează la mine sunt legate atât de îmbunătățirea aspectului estetic al feței, cât și al siluetei. Consider că ajung la mine datorită pregătirii constante, cursurilor, dedicării mele, rezultatelor bune văzute la alte paciente din anturajul lor operate de mine, pe scurt sunt motive reale.

În mod special, ce vedetă din România te-a impresionat cu frumusețea ei naturală? I-ai recomanda totuși o intervenție estetică?

Întotdeauna am fost de părere că Ramona Bădescu este una dintre cele mai frumoase românce. Consider prioritar caracterul persoanei, așadar aspectul fizic rămâne pe un plan secund. Unei frumuseți naturale nici nu m-aș mai gândi să-i recomand ceva, în afară de a fi admirată.

Intervențiile estetice au un anumit “termen de valabilitate”? La cât timp, ar trebuie refăcute ele? Sunt garantate toată viața?

Rezultatele unor intervenții estetice pot dura toată viața, iar altele trebuie refăcute la o anumită perioadă de timp. În categoria intervențiilor cu rezultate ce se pot menține întreaga viață se află, spre exemplu, otoplastia și micșorarea bărbiei prin reducerea suportului osos. Intervențiile estetice de tipul injectărilor trebuie refăcute la un anumit interval de timp, în funcție de gradul de resorbție a substanței injectate. În cazul implanturilor mamare spre exemplu, deși unele au așa numita garanție pe viață, intervenția trebuie refăcută din cauza pielii și a țesutului mamar care suferă modificări în timp (modificări datorate gravitației, a schimbărilor de greutate, poate și unei a sarcini). Cu cât implantul mamar este mai mare, cu atât crește riscul ca sânii să se lase mai repede. Orice femeie care și-a făcut o intervenție estetică trebuie să meargă regulat la control, pentru a se observa orice modificare din timp.

Sursa

http://www.puterea.ro/monden/interviu-medicul-chirurg-calin-dobos-operatiile-estetice-sunt-deja-un-motiv-de-lauda-118441.html