Intralipidul este o emulsie lipidica sterila si apirogena ce se administreaza pe cale intravenoasa in perfuzie. Reprezinta o sursa energetica si de acizi grasi esentiali si contine ulei de soia purificat emulsifiat si fosfolipide purificate din ou. Uleiul de soia contine un amestec de trigliceride cu acizi grasi predominant polinesaturati. Fosfolipidele din ou sunt izolate din galbenus.

Daca pana acum cativa ani, Intralipidul era administrat pacientilor care aveau nevoie de un aport suplimentar de energie sau persoanelor cu deficit de acizi grasi esentiali, de aproximativ 3 ani Intralipidul a primit o alta intrebuintare: adjuvant in reproducerea asistata.

Studii realizate in vivo dar si in vitro au evidentiat atat o cresterea a ratei de succes in cazul implantarii de ovule fertilizate in uter, cat si faptul ca Intralipidul ajuta semnificativ la mentinerea sarcinii.

Clinicile de fertilizare au inceput deja sa includa in baza de tratament administrarea de Intralipid, iar paciente care au avut raspuns negativ la fertilizare in trecut au reusit sa ramana insarcinate si sa duca sarcina pana la final.

Daca ne uitam in trecutul medicinei, descoperim ca in anii 90 au existat studii ce aveau la baza ideea potrivit careia Intralipidul ar reprezenta un tratament eficient in combaterea avorturilor spontane, dar ideea a ramas nedezvoltata.

Considerarea – Intralipidului adjuvant in mentinerea sarcinii a plecat de la ideea ca pierderea unei sarcini sau esecul inregistrat la implantarea embrionara ar fi de natura imunologica, idee sustinuta de prezenta anticorpilor antifosfolipidici si de prezenta unui numar, cu mult peste limita, de celule NK.

Celulele NK sunt componente ale sistemului imunitar, care au rolul de a ne apara de agenti patogeni. Ceea ce leaga nivelul NK de pierderea sarcinii este ipoteza lansata de oameni din lumea medicala, conform careia aceste celule percep embrionul ca pe un agent patogen pe care il neutralizeaza. NK-ul poate produce citokine si chemokine, care functioneaza ca mediatori ai sistemului imunitar, iar specialistii considera ca acestea pot avea un efect toxic letal asupra embrionului.

In ceea ce priveste aceste teorii parerile sunt impartite, iar specialistii isi disputa punctele de vedere in sustinerea sau negarea efectelor pozitive ale Intralipidului in cazul problemelor de fertilitate.

Intr-un articol viitor vom detalia rezultatele pozitive ale Intralipidului precum si aprecierile si criticile specialistilor.

sursa articol – http://sanatatepenet.ro/intralipidul-in-reproducerea-asistata-adjuvant-sau-marketing/