Răceala simplă este o infecţie a căilor respiratorii superioare. Nu este periculoasă şi durează numai o săptămână.

Dacă simptomele nu dispar după această perioadă, adresaţi-vă medicului pentru a verifica dacă nu aveţi o infecţie bacteriană la plămâni, laringe, trahee, sinusuri sau urechi.

Raceala – simptome

tratare raceala

Dacă nu vă curge nasul, nu vă doare în gât sau nu tusiţi, atunci vă lăcrimiază ochii, strănutaţi şi aveţi o congestie neplăcută. Sau puteţi avea toate aceste simptome. În realitate, datorită existenţei a peste 200 de virusuri care pot determina această boală, şi simptomele ei pot fi extrem de variate. Din nefericire, dacă sunteţi adult, veţi face această boală de 2 până la 4 ori pe an. Copiii, mai ales preşcolarii, pot răci de 8 până la 10 ori pe an.

Raceala – tratament convenţional

Nu există tratament specific pentru o răceală simplă. Antibioticele nu acţionează împotriva virusurilor care determină răceala, iar preparatele care se pot cumpăra fără reţetă nu vor vindeca o răceală simplă şi nici nu vor scurta perioada de manifestare. Totuşi, unele medicamente pot ameliora unele simptome.

Pentru febră, dureri în gât şi cefalee, încercaţi acetaminofen (Tylenol şi alte tipuri) sau alte analgezice uşoare. Nu administraţi copiilor aspirină, deoarece aceasta poate determina apariţia sindromului Reye, o boală rară, dar potenţial fatală.

Dacă vă curge nasul şi este congestionat, luaţi un antihistaminic sau un medicament decongestiv. Nu folosiţi spray-urile sau picăturile decongestive mai mult de câteva zile deoarece utilizarea lor prelungită poate cauza inflamaţii cronice ale mucoaselor. De asemenea, nu le administraţi copiilor cu vârsta sub 2 ani. Există puţine dovezi că ar avea efect asupra copiilor mici şi s-ar putea să provoace efecte secundare.