In Romania sunt inregistrati aproximativ 400000 de caini din 4 milioane Ce responsabilitati au stapanii de animale

In comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, Romania este printre ultimele state in care a fost introdusa legea identificarii animalelor fara stapan.

Se pare, insa, ca romanii nu iau in serios aceasta lege, iar cifrele vorbesc de la sine! Din 4 milioane de caini care au stapani, doar 400.000 sunt intregistrati, vaccinati si sterilizati. Acest lucru inseamna ca restul fie sunt maidanezi, fie sunt adoptati ilegal.

Cainii care nu sunt vaccinati si sterilizati reprezinta un pericol pentru oameni

Caini Periculosi ce trebuies Vaccinati

Faptul ca in tara noastra, legile in ceea ce priveste protectia animalelor sunt laxe, este de-a dreptul alarmant! Atat cainii, cat si persoanele care intra in contact cu ei risca sa le fie pusa sanatatea in pericol.

De aceea, fiecare roman care are in grija un caine, trebuie sa isi asume responsabilitatea in intregime pentru comportamentul acestuia, mai ales daca luam in considerare faptul ca stapanii care nu isi inregistreaza cainii pot primi amenzi de pana la 5.000 de lei.

Pana in momentul in care legea va fi luata in serios, iata ce obligatii au toti romanii care detin caini ca animale de companie:

  • Stapanii trebuie sa isi dreseze cainii. Prin dresaj nu ne referim la a invata cainele sa faca tumbe si alte trucuri contra unei recompense, ci stapanul trebuie sa invete cainele sa nu paraseasca perimetrul casei, decat atunci cand este insotit de catre el. Cainele trebuie sa fie ascultator si sa nu manifeste agresivitate. Daca animalul scapa din curte, acest lucru poate fi o amenintare atat pentru el, cat si pentru trecatori. El poate fi otravit de vecini sau poate ingera obiecte toxice, situatie in care va recomandam sa chemati imediat o ambulanta veterinara. Viceversa, daca animalul este agresiv si nu a fost imblanzit cum trebuie de catre stapani, acesta poate ataca persoane la intamplare.
  • Cainii trebuie sa fie inregistrati, vaccinati si sterilizati. Potrivit legii, fiecare roman care are un caine in grija, trebuie sa se asigure ca acesta este inregistrat, vaccinat si sterilizat. Daca romanii adopta caini in mod ilegal, acestia risca amenzi usturatoare. Mai mult decat atat, cainii trebuie vaccinati si sterilizati pentru a nu se imbolnavi si pentru a nu turba, deoarece aceste lucruri pot avea efecte negative asupra celor din jur. Persoanele care intra in contact cu patrupezii agresivi pot fi raniti extrem de grav, de aceea stapanii trebuie sa isi asigure responsabilitatea pentru faptele lor.
  • Patrupezii trebuie ingrijiti cu multa atentie. Romanii care detin caini drept animale de companie trebuie sa stie ca acestia sunt extrem de prietenosi si loiali, dar ca au nevoie si de multa afectiune, atentie si grija. Ei trebuie hraniti cum si cat trebuie si este indicat sa va jucati cu ei cat de des puteti. Scoateti-i la plimbare macar de doua ori pe zi si nu uitati sa-i duceti la cabinetul veterinar cherryvet.ro macar o data pe luna pentru consultatii de rutina, dar si pentru deparazitari, daca este cazul.

Caini Periculosi ce trebuies Vaccinati

Prin ingrijirea atenta a cainilor si prin asumarea responsabilitatii pentru acestia, contribuiti la un mediu mai sigur si mai placut pentru toti cetatenii Romaniei.

Pentru ca problema maidanezilor inca nu a fost rezolvata si nimeni nu stie cand va fi, incurajam toti iubitorii de animale sa adopte, in mod legal, cainii fara stapani ce ratacesc pe strazile tarii noastre, sperand ca incetul cu incetul sa putem aduce societatea romaneasca la standardele occidentale.