romani - consumatori fideli ai telefonului mobil ieftin

Lucia Ciuca, director de marketing la eMAG, a precizat ca in top 3 cele mai importante caracteristici luate in calcul la achizitia unui smartphone sunt camera foto, dimensiunea ecranului si memoria, intrucat utilizatorii cauta in special dispozitive pe care sa le poata folosi similar PC-urilor.

Un alt criteriu important il reprezinta posibilitatea de a utiliza un singur telefon cu doua cartele SIM pentru cei care folosesc un numar de serviciu si unul personal, ori pentru clientii mai multor operatori de telefonie mobila.

Si telefoanele mobile ieftine bazate pe Android, unul dintre cele mai populare sisteme de operare la nivel mondial, sunt preferate de consumatorii romani datorita accesului la aplicatii gratuite.

“Daca in urma cu doi ani, utilizatorii se orientau spre telefoane ieftine care sa le asigure o calitate buna a convorbirii, o tastare usoara a SMS-urilor (cele mai cautate fiind dispozitivele cu tastatura fizica) si posibilitatea de a utiliza telefonul pentru a asculta muzica, acum accentul s-a mutat catre ceea ce era considerat specific clasei business de telefoane”, a spus Lucia Ciuca.

Experienta multimedia, ce include atat posibilitatea de a accesa Internetul la o viteza superioara, cat si posibilitatea de a citi emailuri si a viziona filme direct pe ecranul smartphone-ului – a trecut pe primul loc.

Nu in ultimul rand, un criteriu important in alegerea unui telefon mobil este reprezentat de capacitatea tehnica a acestora de a rula jocuri.

Cum sa alegi un smartphone ieftin si bun

cat de frecvent folosesc romanii deviceurile mobile

Ziare.com a incercat sa afle care sunt cele mai importante criterii de care ar trebui sa tina seama un roman care vrea sa isi cumpere un telefon ieftin (sub 1.000 lei).

Inainte de toate, ar trebui sa isi seteze asteptarile de la smartphone-ul pe care si-l doreste. In general, in bugetul de 1.000 de lei, nu poti sa le ai pe toate, asa ca sunt neglijate anumite caracteristici. Spre exemplu, exista telefoane mobile inteligente care au o camera de 8 megapixeli, dar display-ul lor este mai slab. Sau exista smartphone-uri rapide in jocuri, dar cu o camera foto mediocra, care nu va face poze atat de reusite pe cat si-ar dori utilizatorul.

Totul tine de ceea ce isi doreste utilizatorul de la telefonul sau mobil. Dimensiunea poate conta in situatia in care utilizatorul vrea un telefon pe care sa urmareasca mai degraba clipuri video sau sa se joace decat sa vorbeasca sau sa foloseasca retele de socializare. La fel si in cazul camerei foto: la ora actuala gasim pe piata smartphone-uri cu o camera mai performanta decat multe aparate foto profesioniste.

In ceea ce priveste sistemul de operare, sunt utilizatori care nu ar renunta la cel pe care il folosesc in favoarea altuia, desi reprezinta o certitudine faptul ca exista diferente intre acestea.

Ar trebui sa caute un telefon cu un display cu o rezolutie cat mai buna si cu o memorie interna cat mai mare. De asemenea, ar trebui sa ia in calcul performantele procesorului. Acestea sunt cele trei cele mai importante lucruri de care trebuie sa se intereseze.

In afara de acestea, atentie sporita ar trebui sa acorde camerei foto/video si bateriei. De regula sunt apreciate smartphone-urile care au doua camere si care permit filmarea FHD. Autonomia bateriei a crescut in ultima perioada, odata cu aparitia modelelor mai noi, mai mari, care permit includerea unor baterii mai mari, dar si datorita procesorului care este optimizat si din punct de vedere al consumului de energie.

Sistemul de operare care are cea mai mare raspandire este Android, urmat de iOS, si Windows Phone. Cele mai multe aplicatii in momentul de fata sunt dezvoltate pentru Android. De asemenea, sunt foarte multe dezvoltate si pentru iOS. Vine tare din urma dezvoltarea de aplicatii pentru telefoanele care au sistem de operare Windows.
Cei care vor sa cumpere un smartphone ar trebui sa se gandeasca si la rezistenta telefonului.

Ecranul din ce in ce mai mare al acestor smartphone-uri le fac sa fie mai fragile si mai putin rezistente la socuri in comparatie cu telefoanele clasice. Asa ca ar trebui sa caute terminale care au ecranele protejate impotriva avariilor sau zgarieturilor.