In aceasta perioada, persoanele care locuiesc la casa au parte de evenimente neplacute privind securitatea caselor acestora. Numarul tentativelor de furt se inmulteste fara motiv, cele mai multe dintre ele nefiind declarate la Politie.

Proprietarii reclama aceste evenimente vecinilor, apropiatilor, pe Internet si poate si mass-mediei locale, dar nu declara la Politie tentativa de furt, deoarece considera ca sunt destul de bine protejati de portile solide si inalte, sistemele de supraveghere montate si asa mai departe. Numarul acestor notificari pare a fi unul ridicat, mai ridicat fata de cele din lunile precedente. Politistii recomanda luarea tuturor masurilor de siguranta si, mai ales, achizitionarea si montarea camerelor de supraveghere profesionale, care se gasesc la preturi convenabile si intimideaza infractorii. Astfel de sisteme de siguranta, ca cele regasite la SecFire.ro, nu vor da gres niciodata.

Ce fel de imobile sunt incercate de astfel de evenimente?

sisteme-de-supraveghere

Casele impunatoare sunt primele luate in vizor, desi nu toate, ci numai cele care nu par a avea usi metalice, porti inalte si camere de supraveghere instalate. Spargatorii calificati de locuinte, care au multe furturi de locuinta la activ, stiu sa identifice slabiciuni in securitatea casei si sa profite de aceasta pentru a creste sansele de a sustrage cu succes bunurile din incinta.

CE TREBUIE SA STII:

Anchetatorii avertizeaza ca hotii nu fura toate lucrurile de valoare care se gasesc in locuinta, pentru ca, in acest mod, proprietarii incep sa creada ca au fost jefuiti de cineva apropiat care a venit in vizita, in ultimul timp, sau avea cheia de la casa. Se pare ca cele mai multe cazuri de furt au loc la sfarsit de saptamana, cand oamenii sunt plecati si locuintele raman nesupravegheate.

De asemenea, si case mai putin impozante au parte de acelasi tratament, din cauza faptului ca exista o masina scumpa in garaj, ca se dau multe petreceri in acea curte pe timp de vara si asa mai departe. Aceste doua aspecte spun ceva despre situatia materiala a familiei care locuieste acolo, desi casa nu pare sa adaposteasca o astfel de familie.

De ce furturile esueaza si raman doar tentative?

Spargerile de locuinte necesita mai multi factori care sa conlucreze:

  • luminozitatea scazuta
  • absenta proprietarilor
  • traficul redus sau inexistent de pe strada
  • lipsa camerelor de supraveghere

sisteme-de-siguranta

Acestea sunt doar patru dintre acei multi factori. Chiar si lipsa unuia dintre acestia pot face furtul imposibil, dar actiunile pregatitoare sau incercarile sunt prinse deseori de camerele de supraveghere. Pe Secfire.ro se regasesc multiple genuri de camere de supraveghere, care pot constitui motive pentru care sa se declare ca ele pot informa proprietarul de furt sau de tentativa chiar si atunci cand nu se afla acasa, chiar si atunci cand este intuneric total (si nici macar lumina stradala nu functioneaza).

Cand au loc aceste tentative?

Comportamentul raufacatorilor nu poate fi asociat cu usurinta perioadei Sarbatorilor de iarna, in care multi proprietari isi parasesc locuintele sau nu mai sunt vigilenti.

Acesti cetateni care locuiesc la casa spun ca aduna informatii de la sistemul de supraveghere si vecini. Din aceste informatii reiese ca se actioneaza noaptea sau spre dimineata, cand apar zorii zilei, mai mult in zilele de miercuri si joi, dar si in noaptea de sambata spre duminica.

Aceste preferinte nu sunt sustinute de argumente, deoarece nu se poate face legatura cu vreo sarbatoare nationala. Asadar, nu exista indicii cum ca ar putea fi un trend asteptat. Oricum, atata timp cat nu au furat nimic, hotii nu sunt cautati de autoritati, deoarece cazurile nu sunt notificate prin depunere de plangeri la Politie.

camere-de-supraveghere

Nu se pot efectua statistici care sa lamureasca acest mister. Cert este ca vigilenta celor care stau la casa trebuie sa fie crescuta, la fel si masurile de securitate.